Honlap szerkesztés » Koncepció, szemléletmód
Honlaptérkép
Elérhetőség
Letöltés
Saját honlap! Hogyan?Domain regisztrációAjánlat, tárhely, domainSzerződési feltételekGyakran ismételt kérdésekJó! Remek! Ajánlott!Referenciák
Magyar
Koncepció, szemléletmód
Újdonság
Honlaptérkép
Elérhetőség
Letöltés
Saját honlap! Hogyan?
Domain regisztráció
Ajánlat, tárhely, domain
Szerződési feltételek
Gyakran ismételt kérdések
Jó! Remek! Ajánlott!
Referenciák
www.fenyvisszavero.com
Honlap szerkesztés » Gyakran ismételt kérdések
 
 1. Mi a domain név?
 2. Mennyi ideig tart a domain név regisztrációja?
 3. Domain név átregisztráció hogyan?
 4. Milyen végződést célszerű választani?
 5. Több domain név, egy honlaphoz?
 6. Ékezetes domain név?
 7. Ki rendelkezik a domain név felett?
 8. Mi a kulcsszó?
 9. Mi a HTML, XHTML?
 10. Mi a kiszolgáló (host)?
 11. Mi a HTTP?
 12. Mi az IP cím?
 13. Mi az FTP kapcsolat?
 14. Mi a böngésző (browser)?
 15. Mi a bitsebesség?
 16. Mi a CGI?
 17. Mi a PHP?
 18. Mi a MySQL, PostgreSQL?
 1. Mi a domain név?

  Egyedi azonosító, tárhely, honlap azonosítására az interneten. Ez jelenik meg a böngésző címsorában (pl. http://www.valamidomain.hu). Saját domain névvel a világ bármely országából elérhető a saját honlap, ill. a domain névből képezhető saját email cím is (pl. akarmi@valamidomain.hu).
  [^ fel]

 2. Mennyi ideig tart a domain név regisztrációja?
  • .hu: Ezt az Internet Szolgáltatók Tanácsa végzi -ISZT- (www.domain.hu), az országban mindenhol azonos.
   • .hu nem prioritásos domain esetében: 14+3 nap.  Ez idő alatt várólistán parkolnak a bejegyzésre váró nevek.
   • .hu prioritásos domain esetében: 3 nap. Ilyen pl. a cégvégzésen szereplő rövid név, védjegyezett név, védjegy.
  • .com, .info, .net, .org, .biz, stb. külföldi domain nevek esetében a bejegyzés általában 1 munkanapon belül megtörténik. 
  [^ fel]

 3. Domain név átregisztráció hogyan?

  A domain név igénylőlap kitöltése: "Igénylés" sorba: "regisztrátor váltás" írásával. A regisztrátor váltás díjmentes, de nemzetközi nevek esetén központilag 1 évvel meg kell hosszabbítani a domain érvényességét az átregisztrációnál.
  [^ fel]

 4. Milyen végződést célszerű választani?

  Elérhetőség szempontjából mindegy, mivel minden cím elérhető a világ bármely tájáról. Érvek, amik mégis az egyik, vagy másik választása mellett szólnak pl. a bejegyzés időtartama, sürgőssége, a regisztráció költsége, ill. annak időbeli megoszlása. A hazai piac szereplői számára talán leginkább a .hu végű címek felelnek meg. Ha külföldiek számára is szeretnénk működtetni a honlapot, akkor célszerűbb lehet, a nemzetközileg jobban ismert végződések választása (.com, .info, .net, .org, .biz, stb.).
  [^ fel]

 5. Több domain név, egy honlaphoz?

  Sok esetben érdemes lehet több címmel azonosítani és elérhetővé tenni a honlapot (pl. külön a cégnévvel, ill. külön a tevékenységgel stb.). Érdemes a kulcsszavakat is megvizsgálni a döntésnél...
  [^ fel]

 6. Ékezetes domain név?

  A domain nevekben használhatók ékezetes karakterek is. Egyes böngészők képesek az ékezetes internet címekhez tartozó honlapokat megjeleníteni. Érdemes lehet a domain név ékezetes változatának mielőbbi regisztrációja. Ha más már lefoglalta, akkor nagyon nehéz, ill. drága lehet annak a visszaszerzése!
  [^ fel]

 7. Ki rendelkezik a domain név felett?

  A domain névvel az rendelkezik, akinek a nevére a bejegyzés megtörtént. A használati jog ideje a kifizetett regisztrációs díj függvénye, lejáratkor meghosszabbítható a megfelelő mértékű regisztrációs díj megfizetésével. A regisztráció érvényességéig más nem rendelkezhet az adott domain névvel.
  [^ fel]

 8. Mi a kulcsszó?

  A tartalmat leginkább jellemző, legjobban meghatározó szó (szavak).
  [^ fel]

 9. Mi a HTML, XHTML?

  Weblapok készítésére, megjelenítésére használt egyszerű jelölő nyelv.
  [^ fel]

 10. Mi a kiszolgáló (host)?

  Olyan számítógép egy hálózatban, mely a hálózat más számítógépei számára is szolgáltatásokat nyújt. A hostokat a világhálón egyértelmű névvel (pl. s3.vhost.hu) azonosítják.
  [^ fel]

 11. Mi a HTTP?

  Gazdagépek, kiszolgálógépek és az egyéni felhasználó gépe közötti szöveges, vagy multimédiás HTML anyagok (hiper-text) kommunikáció protokollja.
  [^ fel]

 12. Mi az IP cím?

  Minden hálózatban, ahol a kommunikáció a TCP/IP protokoll szerint folyik, a gazdagépek IP azonosítószámmal rendelkeznek. Az IP (internet protokol) az a protokoll, amelynek segítségével internetes gazdagépek (hosts) egymással kommunikálnak.
  [^ fel]

 13. Mi az FTP kapcsolat?

  FTP programmal, azonosító jelszó birtokában, távoli szerverek tartalmához férhetünk hozzá. A kapott jogosultságoktól függően, onnan bizonyos állományokat (file) tölthetünk le és oda állományokat tölthetünk fel (pl. saját weboldalainkat a szolgáltatónk gazdagépére).
  [^ fel]

 14. Mi a böngésző (browser)?

  Az interneten található információ beszerzésére, megjelenítésére szolgáló program, grafikus, vagy szöveges kijelzéssel (Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla, Opera, Dillo, Arachne, Lynx, Links, stb.).
  [^ fel]

 15. Mi a bitsebesség?

  Az adatátvitel sebessége, mértékegysége a "bps" (bits per secundum).
  [^ fel]

 16. Mi a CGI?

  Az angol Common Gateway Interface rövidítése. Ez egy mód arra, hogy szerveroldali programok futtatásával dinamikus honlapokat készítsünk. A CGI nem programnyelv, hanem egy módszer. CGI-t szinte bármilyen nyelven írhatunk, de leggyakrabban Perl-ben vagy C-ben szokás.
  [^ fel]

 17. Mi a PHP?

  A PHP (Hypertext Preprocessor) egy szerver oldali HTML-be ágyazott szkript nyelv. Ez azt jelenti, hogy a HTML kódba írhatjuk a PHP parancsokat. Ha egy PHP kódot bemásolunk egy valami.php nevű fájlba és megnézzük egy böngészőből, akkor a letöltés előtt a PHP értelmező megkeresi a neki szóló parancsokat és végrehajtja.
  [^ fel]

 18. Mi a MySQL, PostgreSQL?

  Mind a kettő adatbázis rendszer. Ha sok adatot kell tárolnunk, esetleg keresni is kell köztük, akkor a legjobb adatbázisba rendezni őket. Mindkét adatbázist könnyen kezelhetjük PHP-ből, így egyszerűen megjeleníthetők a kivánt adatok a weblapokon.
  [^ fel]
 
www.fapadweb.hu © fapadweb
»;)www.kexgrafika.huwww.fenyvisszavero.comValid HTML 4.01Valid CSSValid HTML (Tidy alapon)FirefoxInternet ExplorerAjánlott képernyő felbontás: 1024x768 Utolsó frissítés: 2008-01-13